MINDEN TUDNIVALÓ

A TETOVÁLÁS MENETE


Hogy kezdjem?

Ha tetováltatni szeretnéd, többféleképpen felveheted a szalonnal a kapcsolatot. Hívhatsz telefonon (ha nem veszik fel, tetoválás után visszahívnak), bejöhetsz az utcáról random időpontban (ha szerencséd van, vannak bent, ha nem), bejössz előre megbeszélt időpontban, vagy egyszerűen írsz a facebook oldalon vagy e-mailen. (Ez azért a legbejáratottabb megoldás, mert amint van idő, választ kapsz, tudsz képet is küldeni).

Időpontfoglalás

Egyeztetések után, ha megvan az elképzelt minta, jöhet az időpontfoglalás. Ha nincs konkrét óhajod, fel fognak neked kínálni szabad időpontokat, és azok közül kiválaszthatod azt, ami neked a legmegfelelőbb, vagy ha egyik sem jó, add meg az igényeidet, és megpróbálunk hozzá igazodni, és aznapra ahhoz igazítani a további időpontokat. (Túl korai kezdésnél pl. este már nem írunk be senkit, hogy fáradt tetoválóhoz ne jöjjön senki - túl késői időpont kérés esetén pedig később kezdünk, hogy ne múljon el túl sok munkaóra az időpontodig. Hétvége szintén kérhető) 

15 000 Ft értékű tetoválás esetén foglalót kell letenni az időpontfoglaláshoz! Ha komolyan gondolod a dolgot, akkor nincs veszítenivalód, hiszen az előleg beleszámít a tetoválás teljes árába. Akik viszont nem eltökélt szándékkal foglalnak, és végül meggondolják magukat, legtöbbször az utolsó pillanatban, amikor már nem is lehet mást fogadni a helyükre, azok komoly veszteséget tudnak okozni, ezért a foglaló az ő esetükben egyféle vigaszdíj vagy motiváció. A foglaló  leadásakor formanyomtatvány kitöltésével és aláírással igazolod, hogy a pénzt kifizetted, úgyhogy egy percig se félj, hogy elkallódik a pénzed. 

Előkészületek

Ha megvan az időpont, jöhet a visszaszámlálás! Sokat segít, ha a tetoválás előtt 2-3 nappal elkezded testápolóval kenni a kívánt felületet, így előkészíted, felpuhítod a bőrt, és sokkal jobban veszi be a tintát. Ha van rá mód, akkor előtte való este leborotválhatod magadnak a felületet, amennyiben van rajta szőr. Ez sokkal kíméletesebb, mint ha a tetováló helyben szedi le, plusz utána a fertőtlenítő spray kevésbé csípi.

Hogyan induljak?

Kipihenten és jóllakottan érkezz, indulj időben (a kapkodás csak stresszeli az embert, plusz az időpontok be vannak osztva, és nem jó ha megcsúszik az egyik). Ha bármilyen okból kifolyólag mégis késel, jelezd valahogy. Ha nem egy apró tetoválásról van szó, akkor készülj rá, hogy órákon keresztül, vagy akár fél napig is a szalonban leszel: hozz rágcsálnivalót, vagy szendvicset, és innivalót (ha nem tudsz hozni, a közvetlen üzletszomszédunkban tudsz venni szendvicset, pékárut, nasit vagy üdítőt venni). Ha van olyan dolog, amivel le tudod kötni magad, készülj vele nyugodtan (keresztrejtvény, játék vagy film a telefonra), mert az izgalom elmúlik, és az idő lassan megy. Korlátlan internethozzáférés természetesen a rendelkezésedre áll. Ha szeretnél, hozhatsz magaddal valakit. Ez segíthet, hogy oldottabb hangulatban legyél, és jobban teljen az idő. Készítsd fel azonban, hogy sokat kell ott lennie veled, és ha megnevettet, akkor mindketten nézhetitek a félrehúzott vonalakat. Vedd figyelembe, hogy hova szeretnéd a tetoválást: ha vállra kéred, érdemes egy ujjatlan pólóban jönnöd, ha combra, akkor hozz magaddal egy laza rövidnadrágot: sokat segítesz a tetoválónak, ha nem kell folyton a visszahulló ruháddal harcolnia.

Hogy állunk neki?

Mikor megérkezel, megismered a tetoválót, ledobod a cuccaid, és egyeztetitek az elképzeléseket. Miután fel lett mérve rajtad a méret, a tetováló kinyomtatja, majd odapróbáljátok, hogy biztosan jól mutat-e az elképzelt méretben. Ha kell, kisebb és nagyobb kinyomtatásokat is oda lehet próbálni, így biztosan jó döntést hozol. Miután ez megvan, a tetováló átrajzolva a kontúrokat egy indigópapíron, lefertőtleníti az adott testrészt, bekeni idnigófixáló zselével, majd felhelyezi a stencilt. Itt már nagyjából láthatod, hogyan fog mutatni. Ha szükséges, most még lemosható a stencil, és odébb lehet helyezni. Miután az elhelyezés és a méret tökéletes, várni kell 5-10 percet, míg az indigó fixálódik (minél nehezebben legyen elmosható, minél tovább fent maradjon, segítve a tetoválót), ez idő alatt a művész előkészíti a mintához szükséges gépet, tűket, festékeket. Mikor minden a helyén van, mehet a tetoválás!

Tetoválás közben

Nyilván a legfontosabb, hogy a tetoválónak minden adott legyen ahhoz, hogy a legjobban tudjon dolgozni rajtad, de nagyon fontos az is, hogy te kényelmesen érezd magad. Ha kezd zsibbadni valamid a monoton testtartástól, szeretnél egyet nyújtózni vagy sétálni, ki kell menned a mosdóba, vagy nagyon rá kell gyújtanod, jelezd bátran, mindent szabad ésszerű határokon belül, ha a tetoválás attól még szépen halad. Ha hosszú a menet, és megéheztél, ne sajnáld rá azt a 10 percet, hogy egyél valamit, egy éhes ember ingerlékenyebb és izgágább, nem segítesz vele, ha kihagyod az étkezést. Egyes helyeken a szokásosnál is jobban fájhat a tetoválás. Ha már úgy érzed, hogy nagyon nehezen bírod, szólj nyugodtan, és kérj érzéstelenítőt. Mozgolódni, forgolódni, nevetgélni viszont nem ajánlott, erre az egyre nagyon figyelj, ugyanis egy nem várt mozdulat azt okozhatja, hogy a tű kimegy a mintából. Ez főleg akkor fordul elő, amikor hozol magaddal valakit.

Tetoválás után

Ha meghallod a várva várt "Kész!" kijelentést, vállon veregetheted magad, végigülted. A tetováló teljesen letisztítja a felületet, és ahol még össze lettél maszatolva, bekeni egy ápoló és nyugtató krémmel, te pedig megnézegetheted a tükörben is. Ekkor még 10-15 percet szükséges várni, hogy a felület megnyugodjon, a seb már ne gyöngyözzön. Ez idő alatt a művész általában elpakolja a rendetlenséget, és elmondja neked az utóápolással kapcsolatos tudnivalókat. Ha a frissen tetovált bőr nagyjából megnyugodott, le lesz törölve a krém, és ilyenkor általában mindenki izgalomba jön a fényképezésre: neked, hogy meglegyen az első emléked a tetoválásról, és el tudd küldeni a kíváncsi ismerősöknek, a tetoválónak pedig, hogy a portfólióba tegye, vagy megossza az oldalán, tetováltatni ugyanis sokan bizalom alapján érkeznek, és minél több munkát látnak a tetoválótól, annál inkább meg tudnak bizonyosodni a tudásáról. Ezek után már nincs más hátra, mint hogy felkerüljön rá a fólia, rendezd az anyagiakat, és a friss tetoválás birtokosaként kisétálj a szalonból!

A gyógyulási folyamat

Ha más nem indokolja, akkor a tetoválásodra egy speciális öntapadós fóliát kapsz. Ennek a nagyszerűsége az, hogy szinte minden feladatot átvesz a kritikus első 3 napi tetoválás ápolásból. Ha a hagyományos fóliázás jut neked, mindent el fognak neked mondani, plusz kapsz egy emlékeztető nyomtatványt is, amiben minden fontos tudnivaló le van írva. A fólia arra jó, hogy míg a tetoválás friss, az egész egy nagy nyitott sebnek tudható be, ami könnyen elfertőződhet, ha baktérium kerül bele, ettől óvja meg a fólia addig, míg nagyjából bezárul a seb. Ezután már gyógyulhat enélkül is, sőt, szükséges neki a levegő. Mivel tetoválás során a legfelső és a középső bőrréteg is sérült, ezért fájdalmat érezhetsz sokáig, ami emlékeztethet akár izomlázra, akár egy nagy horzsolásra. A sérült hámréteg lecserélődik, ehhez először lehámlik. Ez a folyamat kellemetlen, ugyanis hajlamos a viszketésre. Ilyenkor nagyon erősnek kell lenned, mert nem szabad vakarni! Ha kivakarod a sebet, pigmenteket is kiránthatsz vele, így a tetoválás csúnya foltos lehet. Fontos, hogy ez idő alatt is betarts minden utasítást, amit kaptál, a nem megfelelő utókezelésből adódó javítás ugyanis nem tartozik a garanciába! Miután lehámlott a tetoválás, sokan már gyógyultnak vélik, ami nem teljesen igaz, ugyanis az új, friss bőr még érzékeny a környezetre, különböző vegyszerek, UV sugarak még módosíthatják a tetoválás kinézetét, ezért még ajánlott 1-2 hétig legalább napi egyszer testápolóval vékonyan kenni, és a károsító hatásoktól távol tartani. 4 héttel a tetoválás után már látszik az eredmény. Ha ekkor úgy látod, hogy vannak helyek, ahol nem teljesen olyanra gyógyult a tetoválás, mint amilyennek lennie kell, vedd fel a kapcsolatot újra a szalonnal, kapsz egy időpontot, amikor a tetováló a teljes mintát átnézi, és mindent kijavít, ami szükséges.